Informatie voor werkgevers

Bent u werkgever? Dan kan het gebeuren dat er beslag wordt gelegd op het inkomen van een van uw medewerkers. U heeft dan een belangrijke rol om te zorgen dat uw medewerker de beslagvrije voet ontvangt. 

De beslagvrije voet is het gedeelte van het inkomen waarop beslagleggers geen beslag mogen leggen. De wetgeving hiervoor is sinds 1 januari 2021 vereenvoudigd. Dit maakt de manier van berekening voor iedereen gelijk. Daarmee zijn de rechten voor uw medewerker overzichtelijk en goed beschermd.

De derdenverklaring

Als er beslag wordt gelegd op het inkomen van een van uw medewerkers ontvangt u van de beslagleggende organisatie een derdenverklaring. Daarmee verklaart u of er eerdere beslagleggers zijn en op welke datum dit beslag is gelegd. 

Als u al eerder een derdenverklaring heeft ontvangen van een andere beslaglegger, kunt u deze gegevens gebruiken om de nieuwe derdenverklaring in te vullen. Is er geen eerder beslag bekend? Dan vermeldt u dit op de derdenverklaring. In beide gevallen stuurt u de derdenverklaring op naar de beslagleggende organisatie waarvan u de derdenverklaring ontving.

Coördinerend deurwaarder

Bij meerdere beslagen op het inkomen van uw medewerker wijzen de beslagleggers een zogeheten ‘coördinerend deurwaarder’ aan. Dit is uw enige aanspreekpunt voor alles wat met het beslag te maken heeft. Van de beslagleggende partij die optreedt als coördinerend deurwaarder ontvangt u daarover een bericht.

U draagt een deel van het inkomen van uw medewerker af aan de beslaglegger die de coördinerend deurwaarder is. Deze zorgt voor de juiste verdeling van de afdracht met de andere schuldeisers. 

Kan de coördinerend deurwaarder wijzigen?

In sommige gevallen wordt de rol van de coördinerend deurwaarder overgedragen aan een andere beslaglegger. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de vordering bij de huidige coördinerend deurwaarder volledig is betaald. Als er dan nog een vordering bij een andere beslaglegger loopt, ontvangt u bericht wie uw nieuwe aanspreekpunt wordt. Wanneer alle vorderingen zijn afbetaald krijgt u hiervan ook een bericht. 

Samenloop van meerdere beslagleggers

In sommige gevallen heeft u met meerdere beslagleggers te maken. De coördinerend deurwaarder is niet altijd de beslaglegger die het eerste loonbeslag heeft gelegd. Soms krijgt een andere beslaglegger voorrang. Die neemt dan de rol van coördinerend deurwaarder op zich.