Let op: Is er beslag gelegd op uw inkomen vóór 1 januari 2021? Dan geldt voor u nog de oude regeling. Bekijk hier of u nog te maken heeft met de oude regels.

Afbeelding van de website uwbeslagvrijevoet.nl

Over de beslagvrije voet

Met een beslagvrije voet houdt u een minimum bedrag over voor de noodzakelijke kosten van levensonderhoud als er beslag is gelegd op uw inkomen. Bekijk in de onderstaande animatie hoe dit werkt.

Wat is de beslagvrije voet?

Als u rekeningen niet op tijd betaalt kunnen er schulden ontstaan. Er kan dan beslag worden gelegd op uw inkomen. Dit betekent dat uw werkgever of uitkeringsinstantie een deel van uw inkomen inhoudt voor de beslaglegger. In deze situatie heeft u het recht om een minimum bedrag over te houden. Zoals voor uw vaste lasten en boodschappen. Dit is de beslagvrije voet.

Dit werkt zo: Nadat er beslag is gelegd op uw inkomen ontvangt u van de beslaglegger een brief: de modelmededeling. Hierin staan de gegevens waarmee uw beslagvrije voet is berekend. Controleer deze gegevens goed. Wilt u de beslagvrije voet zelf narekenen? Dat kan met de rekentool op uwbeslagvrijevoet.nl.
Zo houdt u zelf de controle.

Zijn er wijzigingen in uw situatie, kloppen uw gegevens niet, of wijzigt uw situatie en heeft u een al lopend beslag? Neem dan contact op met uw beslaglegger.

Vragen en antwoorden over de beslagvrije voet

Heeft u een andere vraag? Ga naar het overzicht van de vragen en antwoorden over de beslagvrije voet