Over de beslagvrije voet

De beslagvrije voet is het deel van uw inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd. Het minimum bedrag dat overblijft om van te leven heet ‘de beslagvrije voet’. Bekijk hoe dit werkt in het filmpje hieronder. 

Wat is de beslagvrije voet?

Als u rekeningen niet op tijd betaalt kunnen er schulden ontstaan. Er kan dan beslag worden gelegd op uw inkomen. Dit betekent dat uw werkgever of uitkeringsinstantie een deel van uw inkomen inhoudt voor de beslaglegger. In deze situatie heeft u het recht om een minimum bedrag over te houden. Zoals voor uw vaste lasten en boodschappen. Dit is de beslagvrije voet.

Dit werkt zo: Nadat er beslag is gelegd op uw inkomen ontvangt u van de beslaglegger een brief: de modelmededeling. Hierin staan de gegevens waarmee uw beslagvrije voet is berekend. Controleer deze gegevens goed. Wilt u de beslagvrije voet zelf narekenen? Dat kan met de rekentool op uwbeslagvrijevoet.nl.
Zo houdt u zelf de controle.

Zijn er wijzigingen in uw situatie, kloppen uw gegevens niet, of wijzigt uw situatie en heeft u een al lopend beslag? Neem dan contact op met uw beslaglegger.

Vragen en antwoorden over de beslagvrije voet

Heeft u een andere vraag? Ga naar het overzicht van de vragen en antwoorden over de beslagvrije voet