Controleer het overzicht van uw beslagvrije voet goed. Klopt er iets niet? Geef dit door aan de beslaglegger binnen 4 weken na de datum op het overzicht. Dan kan de beslaglegger een nieuwe berekening maken die ingaat op de datum die op uw overzicht staat. Geeft u nieuwe gegevens na 4 weken door? Dan gaat een nieuwe berekening in vanaf het moment dat u dat heeft doorgegeven.
U kunt de berekening van uw beslagvrije voet zelf controleren met de rekentool. Houd het overzicht van uw beslagvrije voet bij de hand.
Voor het berekenen van uw beslagvrije voet gebruikt de beslaglegger gegevens over uw inkomen, uw situatie thuis en waar u woont. Ze komen uit de Basisregistratie Personen (het oude bevolkingsregister) en de UWV Polisadministratie (een register met Nederlandse inkomensgegevens).
Kloppen de gegevens op het overzicht van uw beslagvrije voet niet? Geef de juiste gegevens door aan uw beslaglegger binnen 4 weken na de datum op het overzicht van uw beslagvrije voet. De beslaglegger kan uw beslagvrije voet dan opnieuw berekenen. Met de beslaglegger overlegt u ook welk bewijs u moet aanleveren om de beslagvrije voet aan te laten passen. De aanpassing gaat dan in vanaf de datum die op het overzicht staat.
Geeft u wijzigingen na deze 4 weken door? Dan gaat uw nieuwe beslagvrije voet later in. Namelijk vanaf het moment dat u de wijzigingen doorgaf.
Geef het zo snel mogelijk door aan de beslaglegger als uw persoonlijke situatie (tijdelijk) verandert. Dat kan uw situatie thuis zijn, uw inkomen of waar u woont. U heeft misschien recht op meer geld. U vindt de contactgegevens van de beslaglegger op het overzicht van uw beslagvrije voet.
Heeft u een huurwoning of een koopwoning? Dan neemt de beslaglegger altijd een standaardbedrag voor woonkosten mee in de berekening van de beslagvrije voet.
Op deze pagina leest u hoe uw woonkosten worden berekend en wat u kunt doen als de berekening niet klopt.
Uw beslagvrije voet is meestal lager wanneer de beslaglegger niet weet waar u woont. Bijvoorbeeld omdat u geen Nederlands woonadres heeft of omdat u niet in Nederland woont. Of omdat u in een instelling woont of verblijft. U kunt uw woonadres of de plek waar u verblijft zelf doorgeven aan de beslaglegger.
Op deze pagina leest u hoe uw beslagvrije voet berekend wordt wanneer de beslaglegger niet weet waar u woont en wat u kunt doen als de berekening niet klopt.
Gebruikt u een vervoermiddel van uw werk (zoals een leaseauto) ook privé, dan moet u daar mee stoppen zodra er een nieuw jaar begint. Dus vanaf 1 januari van het nieuwe jaar. Stopt u niet met het privégebruik, dan mag de beslaglegger uw beslagvrije voet verlagen.
Op deze pagina leest u wat privégebruik van een vervoermiddel betekent voor uw beslagvrije voet.
U kunt de berekening van uw beslagvrije voet zelf controleren met de rekentool op deze website. Houd dan in ieder geval de volgende gegevens bij de hand:
- het overzicht van uw beslagvrije voet;
- uw loonstrook en die van uw eventuele partner;
- informatie over uw huur of hypotheek;
- informatie over de toeslagen die u ontvangt.
De uitkomst van de berekening met de rekentool kunt u opslaan op uw eigen computer of smartphone.
Is de uitkomst van de rekentool anders dan de beslagvrije voet op uw overzicht? Neem dan contact op met de beslaglegger.
Ja, uw schuldhulpverlener of bewindvoerder heeft ook toegang tot deze website en tot de rekentool. U kunt uw beslagvrije voet ook samen met uw schuldhulpverlener of bewindvoerder controleren.
Op het overzicht van uw beslagvrije voet staat uw 'bruto loon'. Als er op uw loonstrook geen 'bruto loon' staat, staat er: loon voor loonheffing, fiscaal loon, loon lb/ph of sv-loon. Dit is uw inkomen (loon of uitkering) vóórdat er belastingen en premies vanaf zijn gehaald. Neem dit bedrag over voor controle van het overzicht van uw beslagvrije voet.
Is uw inkomen gewijzigd? Neem dan contact op met de beslaglegger. U vindt de contactgegevens van de beslaglegger op het overzicht.