Iedereen heeft te maken met een andere leefsituatie en daarom kan de beslagvrije voet voor iedereen anders zijn. De beslagvrije voet waar u recht op heeft wordt door uw beslaglegger berekend. Hij gebruikt uw gegevens over uw inkomen en leefsituatie.
Controleer uw gegevens
Deze gegevens vindt u terug op de modelmededeling beslagvrije voet die u ontvangt van de beslaglegger. U kunt deze gegevens zelf controleren. Als er gegevens in de modelmededeling niet kloppen, neemt u contact op met de beslaglegger. De beslaglegger kan dan een nieuwe berekening maken. Meldt dit binnen vier weken bij de beslaglegger. Doet u dit later, dan gaat deze wijziging van uw beslagvrije voet later in.
Zijn de gebruikte gegevens onjuist, zoals een inschrijving van een inwonend kind bij u in huis? Dan moet u deze eerst laten aanpassen bij uw gemeente.
Controleer de berekening van uw beslagvrije voet
U kunt de berekening van uw beslagvrije voet zelf controleren met de rekentool. U heeft dan de modelmededeling nodig die u ontving van de beslaglegger.
Uw beslagvrije voet wordt berekend op basis van gegevens uit de Basisregistratie Personen (voorheen het bevolkingsregister) en de Polisadministratie van het UWV (waarin staat wie welk inkomen heeft).
Inkomen bestaat uit bijvoorbeeld uw salaris, uitkering, pensioen of andere vormen van inkomen. Andere vormen zijn het inkomen uit de verhuur van een woning, of rendement uit sparen of beleggen. Het kan ook gaan om inkomsten bij verschillende werkgevers.
Uw leefsituatie gaat over hoe u woont, of u een partner heeft en wat uw gezinssituatie is. Hier gaat het bijvoorbeeld om of uw kinderen thuis wonen.
Vragen en antwoorden over het controleren van de beslagvrije voet
Als uw gegevens in de modelmededeling niet kloppen geeft u dit aan bij de beslaglegger. De contactgegevens zijn vermeld in het bericht. U geeft dan zelf de juiste gegevens door. Bekijk hoe u contact op kunt nemen met uw beslaglegger.
Na ontvangst van de modelmededeling beslagvrije voet heeft u vier weken de tijd om het aan te geven dat uw gegevens niet kloppen. Als u de juiste gegevens doorgeeft, dan kan de beslaglegger uw beslagvrije voet opnieuw berekenen. U moet daarvoor misschien bewijs aanleveren, zoals een loonstrookje of het aanpassen van uw leefsituatie bij de gemeente. De nieuwe beslagvrije voet gaat dan in op het moment van de eerste beslaglegging.
Geeft u de juiste gegevens pas na deze vier weken door? Dan houdt de beslaglegger vanaf dat moment rekening met de nieuwe berekening.
Uw beslagvrije voet wordt anders berekend als u in een instelling woont. Hiervoor gelden andere regels.
Als u in een instelling woont heeft u te maken met andere inkomsten en uitgaven. Bij verblijf in een instelling wordt de prijs voor de verzorging of verpleging vergoed, plus een op de situatie aangepaste basis voor levensonderhoud. Ook voor deze situaties geldt: als de gegevens in uw modelmededeling niet kloppen, dan meldt u dit bij de beslaglegger.
Uw beslagvrije voet wordt anders berekend als u in het buitenland woont. Hiervoor gelden andere regels.
Als u in het buitenland woont, dan wordt een andere beslagvrije voet gebruikt. Dit komt omdat er minder zicht is op uw gegevens zoals uw woonkosten. De beslagvrije voet wordt dan vermenigvuldigd met een factor die is bepaald op basis van de levenstandaard in het land waar u woont. Dit heet de woonlandfactor. Deze factor wordt gebruikt omdat de kosten voor levensonderhoud in het buitenland vaak anders zijn dan in Nederland.
Er geldt een andere beslagvrije voet omdat er in Nederland minder zicht is op uw inkomen in het buitenland. Ook zijn de kosten voor levensonderhoud vaak anders in het buitenland.
Er wordt een woonlandfactor toegepast omdat de kosten die u maakt om te leven vaak lager of hoger zijn dan in Nederland. De woonlandfactor past de beslagvrije voet aan op de kosten van het land waarin u woont. Daardoor past de beslagvrije voet bij de leefsituatie in het land waar u woont.
Om uw beslagvrije voet aan te passen is inzicht nodig in uw leefsituatie en het inkomen van uzelf en uw eventuele partner.
Om uw leefsituatie te bepalen, moet de beslaglegger weten hoeveel mensen er zijn ingeschreven op uw woonadres, en welke relatie deze mensen hebben (bijvoorbeeld getrouwd, samenwonend of alleenstaand). Hierbij gaat het er ook om of u inwonende kinderen heeft en hoe oud ze zijn.
Ook geeft u gegevens door over uw maandelijkse inkomen en het inkomen van uw eventuele partner. Het gaat hierbij om salarisspecificaties van de afgelopen drie maanden.
Tot slot is er bewijs nodig van inschrijving bij uw gemeente, een inkomensverklaring van de belastingdienst in het land waar u woont en de bankafschriften van de afgelopen maand van uzelf en uw eventuele partner.